İçeriğe geç

Senerjis Lab Sohbetleri #1

Senerjis Lab. Sohbetleri kapsamında gerçekleştirceğimiz ilk buluşma Kerim Atilla Korkmaz tarafından “Yıldırım ve Yıldırım Tahmini” konusu üzerine olacaktır. Konuşmanın içeriği ve zamanı aşağıda yer almaktadır.

Yıldırım ve şimşek doğası gereği anlaşılması zor meteorolojik olaylardır. Zorluğuna karşın verebileceği zarar boyutuyla insan hayatı için önemli bir noktada yer almaktadır. Bu nedenle ilk çağlardan itibaren her kültür içerisinde kendine yer bulmuş ve doğa üstü şekillerde açıklanmaya çalışılmıştır. Fiziksel ve meteorolojik olarak açıklanması ise yakın geçmişe kadar mümkün olmamıştır. Günümüzde ise teknoloji meteorolojik bilginin daha fazla elde edilmesi ve işlenebilmesi ile birlikte yıldırım ve şimşek tahminlerinde iyileşmeler yaşanmaktadır.

Yıldırım tahmininin hikayesinin açıklanması için ise arkasında yatan süreçleri iyi bilmek ve anlamlandırabilmek gereklidir. Yıldırım, bir saniyeden daha kısa bir süre içinde gerçekleşen ve neredeyse rastgele gibi algılanan bir hava olayıdır. Bu karmaşanın anlaşılabilmesi için bulut fiziği, tehlikeli hava meteorolojisi, atmosferik modelleme ve veri analizi gibi birden fazla alanın bilgisi kullanılarak tahminler hazırlanmaktadır. Yıldırım tahmininde kullanılan çeşitli yöntemler ve göstergelerin nedeni de yıldırımın bu kaotik yapısıdır.

Bu etkinliğimizde yıldırım olayının çeşitli kültürlere olan etkisi, hangi sektörlerin yıldırım tahminine neden ihtiyaç duyduğunu ve yıldırımın insan hayatına olan etkisini tartışacağız. Herkesi ilgilendiren konuların ardından en basit haliyle yıldırımın gerçekleşmesi için gereken atmosferik koşullar ve yıldırımla ilişkilendirilen hava olayları anlayacağız. Yıldırım ile ilgili genel kültür ve meteoroloji okur yazarlığımızı arttırdıktan sonra ise modern yıldırım tahmininin teknik detaylarıyla ilgili konuşacak; zorluklarını ve bu zorlukların nasıl aşılabileceğini öğreneceğiz. Bu teknik detaylar içerisinde ise yıldırım olayının gerçekleşmesi için gereken bulut fiziği koşullarını, gözlem verilerinin önemini, atmosferik modellemede dikkat edilmesi gereken noktaları ve tahmin modelinde kullanılabilecek istatistiksel yöntemler ve model eğitimini detaylandıracağız.