Senerjis Lab. Sohbetleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz ikince buluşma Sena Ecem Yakut tarafından ““Karbon Ayak İzi ve Uygulamaları” konusu üzerine olacaktır. Konuşmanın içeriği ve zamanı aşağıda yer almaktadır.
İklim değişikliği ile mücadele çağımızın en kritik konularından bir tanesidir. Dünyamızın değişimini anlamak, bu değişime hangi durum ve olayların sebebiyet verdiğini gözlemlemek önemlidir. Bilindiği gibi iklim değişikliğine sebep olan durumların başında atmosfere verilen sera gazı miktarındaki artış gelmektedir. Sera gazlarında yıllar içerisinde meydana gelen eksponansiyel artışı önlemek için ülkeler, şehirler, kurumlar ve kişiler ortaklaşa bir sorumluluk almaya başlamıştır. Konuyla ilgili çeşitli protokoller, sözleşmeler imzalanmış, projeler geliştirilmiştir. Bu sözleşmeler sera gazı emisyonlarına uluslararası veya ulusal ölçekte limitler koymaktadır. Ülkemizde 2021 yılında yürürlüğe giren Paris Antlaşması ile ülkemiz de bu kısıtlamalara dahil olmuştur. Bu sebeple öncelikle hangi sektörlerde ne kadar emisyon aldığımızı ölçmek veya hesaplamak temel hedefimiz olmalıdır. Sena Ecem Yakut ‘un yüksek lisans tezinden oluşturduğumuz bültenimizde, ülkemizin en büyük üç şehri – Ankara, İstanbul ve İzmir – için karbon ayak izi hesaplanmış. Şehirler yıllık bazda ve birbirleriyle kıyaslanmıştır. Ayrıca hangi sektörün daha fazla emisyona sebep olduğu anlaşılarak, politika yapıcılara konuyla ilgili bilgi vermek hedeflenmiştir.
Son yıllarda karbon ayak izi hesaplamalarına yönelik bir ilgi olsa da genelde model çıktıları ile bunlar gerçekleştirilmektedir. Bu durum ise, yanılgılara ve bazen de yanlış politikalara kapı açmaktadır. Ayrıca bu konuda model geliştiricilerin belirli bir gruba/ülkeye özgü olmasına da yol açmaktadır. Diğer bir durum ise yerel yönetimlerin iklim değişikliğine ve karbon azaltımına olan ilgilerinin sürekli artmasına karşın yetişmiş personel konusunda sıkıntılar yaşanıyor olmasıdır. Yerel yönetimlerin karbon ayak izi planlamasına gidebilmesi için temelde karbon ile ilgili envanterin çıkarılması ve sonrasında ise hesaplamaların yapılarak modelleme ve planlamaların geliştirilmesidir. Sadece model çalıştırarak bir takım değerler hesaplamak ve şehirleri bunlarla ifade etmek ciddi sorunlara yol açacaktır. Bu bültende dikkatinize sunulan çalışma sanırım bu eksikliğin giderilmesinde önemli bir rol oynayacaktır.
Bu özel etkinlikte bize katılacak olan konuşmacımız Yüksek Meteoroloji Mühendisi Sena Ecem Yakut, karbon ayak izi ve büyükşehirlerdeki uygulamaları konusunda bilgi verecek. Gerçekleştirmiş olduğu çalışmanın ışığında ve Ocak 2023 bülteninde (https://sustecs.itu.edu.tr/senerjis-bulten-ocak-2023/) paylaşılan bilgileri temel alarak karbon ayak izi hesaplamaları ve büyükşehirlerin karbon etkisini nasıl ölçüp azaltabileceklerine dair katılımcılara bilgi sağlayacak ve sorularınıza yanıt verecek.